به نام خداوند جان و خرد
در این قسمت از سایت به امید خداوند مهربان و با یاری شما همراهان عزیز مطالبی در رابط با بازار سرمایه اسلامی خواهم نوشت .
عمده مطالب این قسمت برگرفته از کتاب An Introduction To Islamic Finance اثر پروفسور عباس میرآخور است که در اختیار شما دوستان عزیز قرار خواهد گرفت.
مالی اسلامی
بخش اول :
فصل اول :
۱-مقدمه:
اسلام اصول تعلیم و مجموعه قوانین زندگی بشر را در تمام زمینه ها از جمله زمینه اقتصادی تجویز میکند .تا چه حد و چطور سیستم مالی و اقتصادی منطبق با اصول اسلام، با سیستم مدرن و غیر اسلامی فعلی متفاوت است؟ چطور چنین سیستمی به سوالات مربوط به تخصیص، تولید، تبادل و توزیع منابع اقتصادی میپردازد؟ چطور میتوان تعدادی از این اصول بنیادی را با منطقی بسیار دقیق توضیح داد؟ محققان علاقه مند به ایجاد یا طراحی سیستم مالی، اقتصادی و اجتماعی منطبق بر اصول اسلام با این سوالات و بسیاری دیگر از این جمله سوالات آشنا هستند.
تنها در چند دهه گذشته، برای توضیح اصول مالی و اقتصادی اسلام و قوانین آن با استفاده از اصطلاحات تحلیلی مدرن تلاشهایی صورت گرفته است، با وجود این که تحقیقات قابلتوجهی در این زمینه به چاپ رسیده، اما همچنان ابهاماتی درباره بهکارگیری تعریف دقیقی از علوم اجتماعی مختلف با پسوند اسلامی مانند «اقتصاد اسلامی» و « مالی اسلامی» وجود دارد. یکی از دلایل اصلی چنین ابهامی مربوط به این رویکرد میشود که زمینههای مختلف این سیستم به صورت مجزا و بدون نگاهی به ماهیت کلی آن در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال، اصطلاح « مالی اسلامی» اغلب به عنوان سیستمی تلقی میشود که «بهره» را ممنوع کرده است. چنین توصیفی نه تنها نادرست است، بلکه خودش منبعی برای ابهامات بعدی میشود. متاسفانه، تعدادی از نویسندگان هم از آزادی بیان در این زمینه استفاده کرده و بدون دانش کافی از اسلام و منابع اولیه، تاریخ اسلام و اغلب بدون دانش عملی درباره زبان عربی – زبان اسلام – نظرات خود را بیان کردند. مطابق با پی آمدهای فضای سیاسی حاکم، چنین تلاشهایی باعث میشوند که درک این مسائل حتی دشوارتر هم بشود.
تفکر نظامند توسط اقتصاددانان حرفهای درباره اسلام و اقتصاد در مقایسه با دوره قابل توجه و پرشور تحقیق در زمینه علوم و انسانیت در جهان اسلام و «خواب زمستانی» بعد از آن بسیار کوتاه است. در دوره اول شاهد دستاوردهای بزرگی در تمام زمینههای تحصیلی مسلمانان، که باعث رشد اقتصادی پویا در جوامع مسلمان شد، بودیم. تاریخ این مسئله را ثبت کرده است که چطور مشارکتها و کشفیاتی که به واسطه علوم اسلامی ایجاد شده بود، در حقیقت به تسهیل توسعه و رشد اقتصاد درجوامع غربی کمک کرد. وقتی تحقیقات و توسعه ی سه دهه گذشته در دیگر رشتهها را در نظر میگیریم، مشخص میشود که این «خواب زمستانی» اکنون به سر رسیده است و چاپ نوشتههایی در زمینه اقتصاد اسلامی به زبانهای گوناگون شاهدی دال بر برگشت انرژی و طراوت به این رشته است. این تلاشها به سمت توسعه توضیحی دقیق و منسجم از این مسئله میرود که چطور اسلام، سیستم اقتصادی را با پاسخگویی به سوالات اساسی مربوط به بایدهای تولید( تولید توسط چه کسی و برای چه کسانی) ،شیوه تصمیمگیری و فرد تصمیمگیرنده سازماندهی میکند و در نهایت چطور موسسات اسلامی میتوانند دوباره احیا شوند تا به مشکلات جوامع مدرن بپردازند.
از لینک پایین می توانید فایل کامل کتاب را به طور کامل و رایگان دانلود نمایید
مطالب خوب بود
سلام
ممنون از شما